Istanbul este un oraș frumos cu multe atracții. Are tot ce este mai bun din ambele lumi - vechi și nou.
Orașul este înconjurat de apă pe trei laturi, cu strâmtoarea Bosfor la nord, Marea Marmara la sud și Marea Neagră la est.
Istanbulul are, de asemenea, o istorie bogată, deoarece a fost odată cunoscut sub numele de Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin și apoi drept Constantinopol, capitala Imperiului Otoman.
Această postare pe blog va explora ce face Istanbulul o destinație atât de specială și de ce ar trebui să fie pe următoarea ta listă de destinații. Deci, fie că doriți să explorați atracțiile antice sau să vă bucurați de o latură mai modernă a Istanbulului, există ceva aici pentru toată lumea. Iată topul nostru de top 10 care trebuie văzut în Istanbul.

1. Moscheea Albastră

Istanbulul este un oraș al moscheilor. Există peste 300 de moschei în oraș, ceea ce îl face unul dintre cele mai dense orașe de moschei din lume. Cea mai populară moschee printre turiști este Moscheea Albastră sau Moscheea Sultan Ahmed, care a fost construită între 1609 și 1616.

De vizitat in Istanbul Moscheaa Albastra
Moscheea Albastră este un loc de vizitat obligatoriu pentru orice călător către Istanbul. Este una dintre cele mai emblematice obiective turistice din Istanbul și unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură islamică din Turcia. Are șase minarete și nouă cupole acoperite cu plăci albastre care fac această clădire atât de faimoasă.
În ceea ce privește dimensiunea, nu este la fel de mare ca alte moschei din întreaga lume, dar ceea ce o face atât de specială este designul său - cele șase minarete ale sale sunt amplasate în fiecare colț și mai sunt două minarete în interior, făcându-l un total de opt minarete împreună 

2. Strâmtoarea Bosfor

Strâmtoarea Bosfor este una dintre cele mai emblematice obiective turistice din Istanbul.
Strâmtoarea Bosfor leagă Marea Neagră de Marea Marmara și separă Asia de Europa. Această cale navigabilă este una dintre cele mai importante căi navigabile din lume, deoarece leagă două continente între ele; de asemenea, ajută Istanbul să fie un important centru comercial pentru rutele comerciale internaționale.

De vizitat in Istanbul Stramtoarea Bosfor

3. Hagia Sofia

Hagia Sofia este o fostă bazilică patriarhală greco-ortodoxă, mai târziu o moschee imperială otomană, iar acum un muzeu în Istanbul, Turcia. Este una dintre cele mai faimoase clădiri din lume.
Hagia Sofia este situată în districtul Sultanahmet din Istanbul, Turcia. Clădirea a fost construită inițial ca biserică în anul 537 d.Hr. de către împăratul bizantin Justinian I, după revoltele Nika care aproape au distrus orașul Constantinopol. Iustinian a promis că va construi o biserică pentru Hagia Sofia dacă ar reuși să-și salveze poporul și orașul de la distrugere.

De vizitat in Istanbul Hagia Sofia
Structura originală a fost mărită semnificativ de împăratul Heraclius în 610 d.Hr. după ce a respins cu succes o invazie a regelui persan Chosroes al II-lea. Această bazilică a fost apoi reconstruită din nou ca Biserica Hagia Sofia, cu mare grijă pentru a-și menține statutul de consacrat, astfel încât să poată continua să fie folosită ca catedrală creștină până în 1453 d.Hr. când a fost transformată într-o moschee imperială de către Mehmed al II-lea în urma sa.

4. Hipodromul Constantinopolului

Hipodromul din Constantinopol a fost centrul vieții publice din Istanbul timp de multe secole. Era un loc pentru curse de care, procesiuni religioase, parade militare și alte ceremonii publice.
Este singurul sit din Istanbul care și-a păstrat funcția inițială de circuit de curse. Hipodromul este situat în inima orașului și este folosit și astăzi ca loc pentru curse de cai, concerte și alte evenimente.
Hipodromul Constantinopolului a fost construit de împăratul Constantin I (condus între 306-337) care a fondat și Constantinopolul (acum Istanbul) în 330.

5. Palatul Topkapi

Istanbulul are o istorie lungă și este singurul oraș din lume care a fost cândva capitala atât a Imperiului Roman de Răsărit, cât și a celui de Vest. Palatul Topkapi este una dintre cele mai populare atracții ale sale.
Palatul a fost construit în 1459 de sultanul Mehmed al II-lea pentru a servi drept reședință regală pentru succesorii săi. De asemenea, a fost folosit ca loc pentru evenimente ceremoniale, cum ar fi încoronări, nunți și audiențe regale. De-a lungul timpului, a devenit un important centru cultural unde membrii societății otomane veneau să discute despre treburile statului. Palatul este acum un muzeu care găzduiește aproximativ 3.000 de exponate din epoca otomană.

De vizitat in Istanbul Palatul Topkapi
Muzeul Palatului Topkapi este printre cele mai bune muzee din Turcia și unul dintre cele mai importante muzee din Europa. Afișează o gamă largă de artefacte de la arta islamică la pictura europeană, inclusiv lucrări de Rembrandt, Leonardo da Vinci și Michelangelo.
După ce ai vizitat palatul, te poți opri la Hagia Sophia care se află chiar lângă el.

6. Marele Bazar - cea mai mare piață din Istanbul cu mii de magazine și intrări de explorat, bazar, piață

Marele Bazar este cea mai mare piață din Istanbul și este un loc de vizitat obligatoriu pentru orice turist. Este un labirint de magazine și coridoare și, dacă te pierzi, poți oricând să-ți găsești drumul înapoi urmând sunetul chemării la rugăciune din moscheile din apropiere.

De vizitat in Istanbul Marele BazarMarele Bazar a fost construit inițial ca o piață în aer liber, dar acum a fost transformat într-un mall cu peste 3.000 de magazine. Nu contează ce oră din zi este, vor fi oameni care vin să cumpere mărfuri sau doar se plimbă.

7. Palatul Dolmabahçe

Palatele Dolmabahçe sunt situate pe malul de nord al Bosforului, între Üsküdar și Beylerbeyi, care se află la aproximativ 10 kilometri est de centrul istoric al Istanbulului. Este una dintre cele mai populare atracții din Istanbul. A fost construită în 1856 și proiectată de arhitectul Sarkis Balyan, care a proiectat și Moscheea Dolmabahçe.
Palatul a fost casa sultanilor otomani până în 1922, când a devenit muzeu. Astăzi, este o atracție turistică majoră care atrage mii de vizitatori în fiecare zi.
Palatul are o colecție impresionantă de peste 3.000 de picturi și opere de artă de la artiști precum Tintoretto, Rembrandt și Velázquez.

De vizitat in Istanbul Palatul Dolmabahce

8. Bazilica Cisterna

Bazilica Cisternă (în turcă: Yerebatan Sarnıcı) este o cisterna bizantină subterană, situată în Istanbul, Turcia. A fost construită de Justinian I în anul 532 d.Hr. și a fost numită inițial Bazilica A.
Cisterna asigura apa Marelui Palat din Constantinopol (azi Istanbul), sediul guvernului si resedinta imperiala. Împăratul avea o sală a tronului în interiorul cisternei mari.
Construcția Cisternei Bazilica este una dintre cele mai remarcabile realizări din Constantinopol, deoarece a fost construită fără niciun stâlp de susținere care să-i susțină acoperișul.
După căderea Imperiului Bizantin, cisterna a fost folosită ca depozit pentru comorile și documentele otomane. Cisterna este una dintre cele mai populare atracții turistice din Istanbul astăzi.

9. Poarta de Fier (Aya Sofia)

Poarta de Fier a fost construită în 1453, în timpul Imperiului Otoman. A fost conceput pentru a restricționa și controla trecerea oamenilor dintr-o parte a orașului în alta. Poarta a fost numită inițial „Koc Kapı”, ceea ce înseamnă „Poarta Fecioarei”. Poarta este o atracție turistică majoră, deoarece este una dintre puținele clădiri rămase din epoca otomană.
Poarta de Fier (Aya Sofia) este un reper istoric din Istanbul care a fost construit în 1453 în timpul Imperiului Otoman. Această poartă restricționează și controlează trecerea oamenilor dintr-o parte a Istanbulului în alta și este, de asemenea, o atracție turistică majoră, deoarece este una dintre puținele clădiri rămase din acea perioadă.

10. Turnul Galata

De vizitat in Istanbul Galata Tower

Turnul Galata este singurul turn medieval rămas în Istanbul. Este situat pe malul nordic al Cornului de Aur și oferă o priveliște uluitoare asupra orașului.
Turnul Galata a fost construit de împăratul bizantin Teodosie al II-lea în anul 408 d.Hr. și a fost reconstruit de sultanul Mehmet al II-lea în 1453, după ce a fost distrus de fulger. Este considerat a fi unul dintre cele mai importante repere ale Istanbulului.
Legenda spune că, atunci când Teodosie al II-lea a vrut să construiască un turn, le-a cerut arhitecților săi să-l construiască aproape de apă, pentru a putea vedea navele sale navigând prin strâmtoarea Bosfor de la etajele sale superioare.
Se spune că oricine urcă pentru prima dată în turn în cuplu, urmează să se căsătoreasca.

Poți găsi o multitudine de vacante in Istanbul la noi. Caută în pagina principală sau vezi ofertele sugerate in dreapta articolului.

Fotografii preluate de pe canva.com