Noutăți

Piatra Dracului: Monument al naturii și legendă fascinantă

La câțiva kilometri de stațiunea Durău, o stâncă solitară se înalță impunătoare deasupra lacului de acumulare Izvorul Muntelui. Cunoscută sub numele de Piatra Dracului sau Piatra Teiului, această formațiune geologică unică a captivat imaginația localnicilor de secole, dând naștere la legende fascinante și mistere tulburătoare.

Legendele Pietrei Dracului:

  • Pariul cu Dumnezeu: O legendă populară povestește despre un pariu între Dumnezeu și Diavol. Diavolul se lăuda că poate fura o stâncă de pe Muntele Ceahlău și o poate aduce în zonă până la răsărit. A reușit să o desprindă, dar cântatul cocoșilor a anunțat zorii, forțându-l să o scape. Stânca a căzut în locul unde se află și astăzi, cunoscută ca Piatra Dracului.
  • Spirite rele și o cruce protectoare: Se spunea că stânca era bântuită de spirite rele. Ca protecție, localnicii au așezat o cruce pe vârful ei, oferind un simbol al speranței și al credinței pentru toți cei care trec pe lângă ea.
  • Un tei legendar: Numele de Piatra Teiului provine de la un tei care a crescut la un moment dat pe vârful stâncii, adăugând un element de mister și frumusețe naturală legendei.

Monument al naturii:

Piatra Dracului este un monument al naturii, declarată rezervație naturală datorită unicității sale geologice. Stânca calcaroasă are o înălțime de 23 de metri și este situată pe o terasă la câțiva metri deasupra nivelului apei.

Informații utile pentru turiști:

  • Vizitarea Pietrei Dracului: Cel mai bun mod de a admira stânca este de pe viaductul care traversează lacul de acumulare. De aici, puteți surprinde panorama spectaculoasă a lacului și a stâncii misterioase.
  • Drumeție: Există trasee de drumeție care vă pot duce la baza Pietrei Dracului, oferindu-vă o perspectivă mai detaliată asupra formațiunii geologice și a împrejurimilor pitorești.
  • Legendele locale: Aflați mai multe despre legendele fascinante legate de Piatra Dracului de la localnici sau din ghidurile turistice.
  • Respectarea naturii: Este important să respectați mediul natural și să nu deteriorați stânca sau flora din jur.

Câteva detalii suplimentare:

  • Acces: Accesul la Piatra Dracului se face din stațiunea Durău, pe un drum forestier practicabil cu mașina.
  • Cazare: În stațiunea Durău și în împrejurimi există o varietate de opțiuni de cazare, de la pensiuni și hoteluri la campinguri.
  • Activități: Pe lângă vizitarea Pietrei Dracului, în zonă se pot practica diverse activități, cum ar fi drumeții, plimbări cu barca pe lac, pescuit sau vizitarea obiectivelor turistice din împrejurimi.

Piatra Dracului este o destinație ideală pentru cei pasionați de natură, legende și mister. Aici, veți descoperi un peisaj fascinant, o istorie bogată și o atmosferă unică, care vă va face să vă simțiți parte a unei lumi magice.